logo

Despre

danielpenciuc

Cum am început

Mi-am cumpărat primul aparat foto DSLR în 2010, dintr-o întâmplare. Am început să fotografiez peisaje, flori și insecte, iar pozele mi se păreau fenomenale. Le-am pus pe un forum de fotografie, încântat de „operele mele”,  iar feedback-ul primit acolo m-a făcut să înteleg că fotografia înseamnă mai mult decât o simplă declanșare și că e timpul să mă apuc de studiat.

În noiembrie 2010 am văzut un afiș care anunța un workshop de fotografie în Bucovina, atelier ținut de Sorin Onișor. Mi-am zis că nu trebuie să-l ratez, mai ales ca în vremea respectivă locuiam în Suceava. Atunci am descoperit contralumina, ceața și atmosfera care aducea poveste în fotografii, oamenii cu expresivitatea lor. Atunci am auzit prima dată despre compoziție în fotografie, despre „nu mai pune soarele în mijlocul cadrului” și „aveți grijă la suprapuneri”.

Trecerea la fotografia de portret

După aproape doi ani de hoinăreli prin țară alături de fotografi care mi-au devenit prieteni apropiați, timp în care am fotografiat multe peisaje, dar și mai mulți oameni care încă mai păstrau mesteșugurile tradiționale, am simțit că este momentul să mă îndrept spre altceva, spre alt gen de fotografie.

În turele foto mi-a plăcut foarte mult când fotografiam oamenii, iar faptul că eram tot timpul în mediul lor m-a făcut să apreciez și lumina naturală în care făceam fotografiile. Și atunci, în primăvara lui 2012, am luat decizia de a mă axa pe fotografia de portret în lumină naturală. Am mai ieșit pe parcursul anului 2012 și la ture foto prin țară, însă din 2013 m-am ocupat exclusiv de fotografia de portret.

Pasul următor: fotografia de newborn și copii

Nașterea fiicei mele, Ilinca, în august 2015 mi-a deschis noi orizonturi fotografice, mai provocatoare și pline de satisfacții în același timp, și m-a determinat să studiez și să abordez fotografia de nou născuți și, odată cu creșterea Ilincăi, fotografia de copii. Fotografiind-o pe Ilinca am realizat cât de repede crește, cât de mult se schimbă în fiecare lună și, mai mult, cât de important este să surprindem în fotografii fiecare moment din viața noastră și a copiilor nostri. Astfel devin fotografiile amintiri pentru o viață.

Expoziții :

Imagine Timisoara Festival – Expozitie fotografie de portret: 2019

Salonul Fotografului Roman – Bucureşti: 2015 – 2016

Ilinca – Suceava, Sibiu – 2015

Natural Beauty – Sibiu, Cluj – 2015

Photosharp Hall of Frames III (expoziţie de grup) – Bucureşti, Bucharest Photo Week – 2014

La Femme – Cluj, Sibiu, Bucureşti, Suceava: 2013 – 2014

Locuri şi Meşteşuguri – Sibiu, Cluj, Iaşi, Suceava: 2012 – 2013

Photosharp Hall of Frames II (expoziţie de grup) – Cluj, 2012

Locuri de poveste – Iaşi, 2012

Marea Hoinareală (expoziţie de grup) – Suceava, Iaşi, Bucureşti: 2011 – 2013